Adiantum aleuticum juli 2012.
Læg mærke til at de mindste bladdele drejer sig ud af plan i forhold til bladpladen.
-
ADIANTUM - VENUSHÅRBREGNER
Adiantum capillus-veneris er det botaniske navn for den art venushår, som vokser mange steder i Europa. Den er dog  ikke hårdfør i Danmark, men der er heldigvis nogle andre 
arter, som kan klare det lunefulde danske vejr. De hører hjemme i Nordamerika og Asien. Dem beretter jeg lidt om her efterfølgende.

 
Adiantum aleuticum, Fuglefodsbregne,
vokser i Canada og det nordvestlige USA. Da den også findes i Alaska og på økæden Aleuterne i Beringstrædet, har den fået sit artsnavn efter det sidstnævnte sted.
  Adiantum aleuticum er en yndet havebregne i Europa og kan sagtens vokse i danske haver. De mindste bladdele er vredet bagud i forhold til stænglen, så bladpladen ikke virker flad. 
  Adiantum aleuticum og de få kulturformer, der findes, kan alle klare sig i almindelig ikke for tung havejord, med fra let sur til let kalkholdig reaktion. Højde op til 50 cm.
ADIANTUM ALEUTICUM KULTURFORMER
Adiantum aleuticum 'Imbricatum'
har forkortede bladstængler så småbladene sidder så tæt, at de taglagt ligger ind over hinanden. Højde 20-30 cm. 
Adiantum aleuticum 'Miss Sharpless'
Adskiller sig lidt fra arten, ved at have små indskæringer i de mindste blade. 
  Den er navngivet af den kendte planteskoleejer og bregne- samler Reginald Kaye. Da den var blevet afleveret til ham af Miss Sharpless, dog uden nærmere oplysninger om stedet, hvor den blev fundet. Højde 40-50 cm.
Adiantum aleuticum 'Subpumilum'
er en form som, blev introduceret i 1960erne. Skønt den i vir- keligheden er en variant, forblev finderen tavs om stedet, hvor han fandt den, og fordi forekomsten var sparsom, nøjedes han med at opformere den fra sporer. Fundstedet blev først kendt, efter den lille bregne var blevet fredet. Højde 10-15 cm.
Adiantum pedatum
vokser i den østlige del af Nordamerikas koldere egne, på fotografiet til venstre ses det tydeligt, at den har en mere flad bladplade, fordi de mindste bladafsnit ikke er drejet ud af plan. Her er den fotograferet ovenfra, så man af den grund ikke kan se de høje bladstængler.
  Anvendelse og vækstkrav er de samme, som er beskrevet ovenfor. Højde omkring 45 cm.
-
-
-
-
Adiantum pedatum juli 2012. 
Udsnit af større billede.
-

 
ADIANTUM VENUSTUM
Adiantum venustum stammer fra Himalaya. Den er alminde- ligvis vintergrøn, men kan dog i vores ustabile klima visne og blive brun enkelte vintre. Adiantum venustum er så hårdfør, at dens nye blade endog tåler enkelte meget kolde nætter, og de kommer tidligt, og er meget svære at få øje på mellem de ned- visnende blade, fordi de nye tynde "bispestave" er rødbrune.
  Adiantum venustum er en fin bunddækker, idet den vokser med tynde næsten overfladiske jordstængler, hvorpå bladene sidder. De er tre gange delte og ændrer efterhånden farve fra lys grøn til mørkere grøn. Hvis den breder sig for meget, er det dog ikke særlig vanskeligt at begrænse tilvæksten, ved blot at grave et stykke op med en spade. Højde 30-45 cm.
-
-
-
Adiantum venustum juli 2012, udsnit af større billede.
-TIL REGISTRET
Fortsæt med Arachniodes miqueliana-