Asplenium trichomanes, Rundfinnet Radeløv på et stengærde august 2010.
-
ASPLENIUMARTER, RADELØVBREGNER
Alle de Radeløvbregner, der er hårdføre nok til at kunne vokse i danske haver, trives bedst i et stenbed eller på et stengærde. I Danmark findes tre arter i naturen, og da de 
ikke er så almindelige, er de fredet, men må dog forhandles i planteskoler, såvel som af andre, hvis de er opformeret fra sporer eller ved deling af allerede dyrkede eksemplarer.
Asplenium adiantum-nigrum, Sort Radeløv
Denne nydelige vintergrønne plante findes i Danmark kun på Bornholm, og den er så sjælden, at den er fredet.
  Den er ikke nem i kultur, men det kan lade sig gøre at plante den mellem store sten i et stenbed eller på et gærde i skygge eller vekslende skygge en del af dagen. Højde 25-40 cm.
Asplenium csikii
En lille bregne der ikke findes i den danske natur. Den minder lidt om Rundfinnet Radeløv. Den vokser flere steder i Europa men er dog ret sjælden. Højde 10-15 cm.
Asplenium cuneifolium
ligner Asplenium adiantum-nigrum noget, men den har ikke sorte stængler og ikke så spidse blade. Højde omkring 20 cm.
Asplenium x ebenoides
er en hybrid, som stammer fra Nordamerika. Den er en kryds- ning imellem to arter, Asplenium platyneuron og Camptosorus rhizophyllus, 'the walking fern'. Jeg har opformeret den fra en fertil form af denne spændende bregne, som i USA bliver kaldt 'Dragon tail fern', Dragehalebregne. 
  Desværre efterstræbes den af nøgne snegle, så det kan være meget vanskeligt at få den til at trives. Højde 15-20 cm.
Asplenium fontanum
er fra Alperne og Asiens bjerge. I de maritime alper i Sydfran- krig vokser den i sprækker i kalkklipper og stenskred, ofte langs vandløb, hvilket har givet den det latinske artsnavn.
  Skønt den tåler ned til omring 30 graders frost, er den slet ikke nem i kultur og igen på grund af snegle. Såvel nøgne som snegle med hus efterstræber den. Højde 15-20 cm.
-
Billedet viser et enkelt blad af Asplenium adiantum-nigrum
foran en stor sten fotograferet august 2010.
-
-
-
Asplenium viride
som ses på billedet ovenfor findes ikke i den danske natur. Den klarer sig bedst i let skygge i stenbedet, og vil gerne have lidt kalk i jorden. Højde 15-18 cm.
Asplenium ruta-muraria, Murrude
er fredet i Danmark, fordi den kun vokser på nogle få gamle bygningers mure, hvor den har etableret sig i mørtlen mellem stenene. Andre steder i Europa er den mere almindelig, og der vokser den ofte på samme måde, men også i kalkklippernes sprækker.
  Det er meget vanskeligt at få Murrude til at trives, hvor den ikke selv har valgt at vokse, det kan dog lade sig gøre med noget besvær, for eksempel i en tufsten. Højde 8-10 cm.
Asplenium trichomanes, Rundfinnet Radeløv
som er vist på det første billede i dette afsnit, er en de tre arter, som findes i den danske natur, men den er så sjælden, at den er fredet. 
  Rundfinnet Radeløv er mest hyppig i klippeterrænet på Bornholm, men findes dog også på nogle få jyske kirkegårds- gærder. 
  Rundfinnet Radeløv er den eneste Asplenium art, som ikke volder besvær i kultur, blot den får lov til at vokse i et stenbed eller på et gærde. Højde 25 cm.
Der findes to kulturformer af Rundfinnet Radeløv:
Asplenium trichomanes 'Cristatum' 
bliver meget mindre end selve arten og virker mere kompakt på grund af delinger i bladspidserne. Højde 15 cm.
Asplenium trichomanes 'Incisum Moule'
har nydelige indskæringer i bladkanten, som giver den et luftigt udseende. Højde 20-25 cm.
-TIL REGISTRET
Fortsæt med Athyriumarter, Fjerbregner-