Athyrium niponicum sidst i maj 2009, enkelte blade til venstre for midten er endnu ikke rullet helt op.
-
FJERBREGNER FRA ØSTASIEN
Der er mange Athyriumarter rundt om i verden, som sagtens kan klare at vokse i danske haver. Især er nogle japanske fjerbregner både meget smukke og nemme at have med at 
gøre, så de er oplagte at anskaffe for bregneinteresserede haveejere. I det efterfølgende omtales derfor tre forskellige og en variant af den ene og en kulturform af denne. 
-
Athyrium niponicum, Japansk Fjerbregne
som ses på indledningsbilledet, har friskt grønne blade med purpurfarvede bladstængler. Fra tynde rodstængler udgår en klump af blade, som ruller sig op tidligt om foråret med tynde næsten sorte stængler. Højde 30-45 cm.
Athyrium niponicum variation pictum
Japans farvede bregne er en naturvariant med grå blade og purpurfarvede bladstængler. Ved opformering fra sporer bliver der flere former med forskellige variationer i bladenes farver fra helt lysegrå, og gråt med lyse spidser og nogle med mere eller mindre mørkegrå farve langs de mørke bladstæng- ler. Der er ved sortering af særlige varianter og deling af dem, udvalgt specielle planter, som forhandles med sortsnavne, især i USA. Højde 30-45 cm.
  En lavere form Athyrium niponicum 'Metallicum' er dog en sort som tidligere hed Athyrium goeringianum 'Pictum'. 
Athyrium niponicum var. pictum 'Cristatum'
har en slank elegant kamdeling i bladets top. Højde 20-35 cm.
Athyrium niponicum var. 'Cristatum' juli 2012.
-
Athyrium otophorum 
er endnu en japansk art, som har bemærkelsesværdige farver når de nye blade ruller sig op, farver der kan lyse op mod en mørkere baggrund, når den plantes i skygge. Bladstænglerne er dybt pupurrøde, så godt som sorte og svære at få øje på indtil de hvidgule blade med og småblade med røde stængler ruller sig op. Senere bliver de to gange delte blade grønne, men beholder de mørke stængler. I naturen vokser den på fugtige steder, jorden bør aldrig tørre helt ud. Højde 50 cm.
Athyrium vidalii
stammer fra Østasiens bjerge. Det er en smuk bregne med blade, der hænger ud til siderne på de ret høje mørke frie dele af bladstænglerne og med mørk bladmidte i det mindste på den nederste del af de 2 til 3 gange delte blade. Udvikler sig bedst på et lyst men skyggefuldt sted. Højde 60-75 cm.
-
-
-
Athyrium otophorum både med et 3 uge gammelt
blad og et nyt oprullende blad juli 2012.
-Tilbage til Athyrium filix-femina
-TIL REGISTRET
Fortsæt med Blechnumarter, Kambregner-
-