Cyrtonium fortunei ved siden af en blomstrende Platycodon grandiflora, Ballonklokke i et strejf af formiddagssol august 2012. 
-
CYRTOMIUMARTER MAHOGNIBREGNER
Cyrtomium caryotideum
stammer fra Japan, Kina, Himalaya og Vietnam. De to gange delte blade er ret læderagtigte og småbladene brede og matte.
Det har dog vist sig, at den ikke har let ved at klare de lune- fulde danske vintre, så den er nu blevet flyttet ind i det uop- varmede drivhus, hvor den har klaret sig siden 2006. 
Højde 60 cm.
Cyrtomium falcatum,
der også er fra Japan og Østasien, har to gange delte blade. Den klarer sig godt i haven, men det gælder ikke for kultur- formen Cyrtomium falcatum 'Rochfordianum', der har indskæ- ringer i småbladenes kanter. Skønt den skulle være hårdfør nok, har jeg nu opgivet den som haveplante, så den smukke bregne er nu plantet i en krukke, som sættets ud om somme- ren og er inde som stueplante om vinteren. Højde 60 cm.
Cyrtomium fortunei
er også fra Japan, og dens to gange delte blade er matte, og har en lidt læderagtig struktur og smalle småblade. 
  Cyrtomium fortunei er den mest hårdføre af Mahognibreg- nerne. Højde 60-70 cm.
Cyrtomium fortunei 'Clivicola'
er en form med bølgede bladkanter. Den er opformeret fra sporer i 2006 og de første er plantet ud 2012, så med dem har jeg ikke anden erfaring, end at småplanterne hidtil har kunnet klare sig om vinteren i en mistbænk. Højde 40 cm.
Cyrtomium macrophyllum
er også fra Østasien, den minder om Cyrtomium caryotideum med brede småblade, men bladene er blanke, og den ser ud til at være den mest frostsarte af dem alle. Højde 30 cm.
-TIL REGISTRET
Fortsæt med Cystopterisarter, Bægerbregner-