Woodsia polystichoides juli 2011
-
TRE WOODSIAARTER, FRYNSEBREGNER
Woodsia slægten omfatter små bregner, som kaldes Frynse- bregner, fordi sporehusene såvel som det runde slør, der 
dækker dem, er fyldt med små krøllede hår, der kommer frem, når sløret brister ved sporemodningen.
Woodsia ilvensis
er en ganske lille bregne, som vokser i den norske og svenske natur men ikke i Danmark, mens den findes i Grønland, hvor den dog ikke er særlig almindelig. I England og Skotland er den sjælden, men findes ellers højtliggende steder i Alperne, Sudeterne, Kaukasus, og desuden i Finland, Rusland, Ural, Sibirien og i det østlige Nordamerika. 
  Woodsia ilvensis har lyse gråbrune skæl, og bladene er ved  oprulning fyldt med hvide hår, som den efterhånden taber. De smalle lysegrønne blade har et gråligt skær på grund af små hår på overfladen. De er to til tre gange delte med ovale små- blade og bladstængler med lysebrune hår og skæl nederst. 
  I naturen vokser den nogle steder i kalkholdig jord og andre steder i let sur jord, men alle steder på eller mellem klipper og sten ofte solbeskinnet. I Danmark bliver der dog for varmt i solen, men i let skygge, i et stenbed vil den kunne vokse, eller af hensyn til den ringe størrelse i en kumme eller krukke.
Højde fra 8 til 15 cm, sjældnere 18 cm.
Woodsia ilvensis juli 2012. Den har et nyt blad og endnu et på vej, fordi de første blev skadet af den sene forårsfrost.
-
Woodsia obtusa en juliaften 2012. 
Woodsia obtusa
er en nordøstamerikansk art, som har ovale til lancetformede og to gange delte blade. Første leds småblade er aflangt tre- kantede med afrundede bladspidser. De mindste bladdele har runde indskæringer af bladkanterne og har spredte hår på overfladen. Midterstænglerne er frie på omkring en tredjedel af bladets totale højde og har ligeledes spredte hår.
   Woodsia obtusa kommer ligesom de fleste andre woodsia- arter meget hurtigt i gang om foråret. Den ynder en lys men ikke alt for varm vokseplads og veldrænet let basisk til let sur jord. Her i haven blev den for kølighedens skyld flyttet til en plads med mere skygge i 2007.
  Stænglerne, der er meget skøre, knækker let, så den bør vokse et sted med læ. Woodsia obtusa er meget hårdfør og tåler under 34 graders frost. Højde 30-40 cm.
Woodsia polystichoides
som er vist på indledningsbilledet, er fra Østasien og Japan. Dens artsnavn betyder polystichumagtig, og det er den da også med småbladenes tydelige opadvendte flig inderst ved midterstænglen. Bladene er aflange, lysegrønne og en gang delte, og småbladene er matte, lidt bølgede i kanten og hårede dog især på undersiden. 
  Woodsia polystichoides kan holde sig grøn noget hen på efteråret. Det er en dejlig lille bregne til stenbedet på et sted med godt dræn og gerne helt lysåbent, hvis den plantes i sprækker mellem sten. Den tåler dog ikke at have det tørt i længere tid. Jorden kan være fra let kalkholdig til let sur.
Højde 15-25 cm.
-TIL REGISTRET
Fortsæt med Woodwardia fimbriata-