-
De fleste Woodwardia arter hører hjemme i varmere egne af Nordamerika, Mexico, Japan og Sydeuropa, og kun én af dem er rigtig hårdfør. Den hedder Woodwardia virginica, dog  er den ikke anbefalesværdig, for den kan brede sig invasivt med sine jordstængler. Andre arter er kun hårdføre i zone 8 og de fleste af dem vokser bedst på sumpede steder.
Woodwardia fimbriata
har klaret at vokse flere steder i England og opgives at kun- ne klare ned til -18 graders frost, så den har jeg taget hjem i 1998. Først havde jeg den kun i bregnedrivhuset, siden fik jeg også plantet den ud i haven, og der har den klaret sig siden 2001, men forårsfrosten 2012 sved de nye bladanlæg, så den blev sat meget tilbage i størrelse.
   I naturen vokser Woodwardia fimbriata i fugtige områder nogle få steder i British Colombia. Ellers findes den i kystnæ- re, fugtige fyrre- og redwoodskove helt til Californien i syd, hvor den store bregne er særlig almindelig.
  Woodwardia fimbriata er stor, den kaldes i USA for 'giant chain fern', gigant kædebregne og med god grund, for den kan blive mellem 1,2 til 2,5 cm. høj afhængigt af, hvor fugtigt eller sumpet voksestedet er. Navnet kædebregne er afledt af de aflange sporehushobe, der sidder tæt efter hinanden langs midterstænglen af de mindste bladafsnit, hvor de hvælver bladforsiden op, så det minder om leddene i en kæde, som det kan ses på ovenstående billede af et af småbladene.
Højden ude i haven 70 cm. i bregnedrivhuset 1 m.
-TIL REGISTRET
Fortsæt med frostsarte bregner til vinterhave og stuebrug-